Caminada a cegues

Print Friendly, PDF & Email

Caminada_Ignasi i Oriol

Ahir dissabte 11 d’octubre de 2014 va tenir lloc la Caminada a Cegues organitzada pel Mapa Verd de Sarrià en col·laboració amb l’escola de música L’Antàrtida. L’activitat ja s’havia dut a terme fa anys, organitzada per l’Antàrtida i la Plataforma del Gel de Sarrià, i s’ha recuperat aquesta Festa Major per presentar el Mapa Verd de Sarrià al barri mostrant una de les seves línies de mapatge: l’accessibilitat dels carrers i institucions per a persones amb discapacitats físiques.

La Caminada va començar a les 11 h 30 del matí al carrer Monterols (seu de l’escola l’Antàrtida), on vam poder escoltar un concert curt del pianista Ignasi Terraza, que va venir de forma voluntària a participar en aquest acte de sensibilització. Acabada l’audició, els participants van seguir la ruta marcada seguint la rua presidida per joves músics de l’Antàrtida. Els assistents anaven per parelles amb cadira de rodes o bastó blanc de cec i durant el trajecte podien experimentar en la seva pròpia pell les dificultats quotidianes de les persones amb discapacitats anant pels carrers del barri. Punts verds al llarg del camí indicaven algunes de les barreres arquitectòniques: les motos mal aparcades, les voreres massa estretes, els passos de vianants mal indicats etc. Alguns dels impediments ja es troben normalment al carrer i havien estat només etiquetats; d’altres, havien estat creats expressament per a la caminada, per tal de posar exemples de dificultats freqüents per als discapacitats. Les característiques pròpies dels carrers que faciliten l’accés per a persones amb discapacitat van ser recollides per a ser incloses al Mapa Verd de Sarrià. Malauradament, vam tenir un petit incident amb un dels impediments creats expressament per a la caminada: una pissarreta de menús posada al mig del pas va desaparèixer.

Amb Ignasi Terraza i Oriol Mateu (director de l’Antàrtida) al cap davant, seguits per la banda i després les files de participants, la rua va passar pels carrers de Monterols, Bonanova, Calàndries i Mañe i Flaqué.

En arribar a la Plaça de Sant Vicens, es va dissoldre la rua i van començar les activitats organitzades pels companys d’ecom. Amb ells, grans i petits van poder provar de dibuixar i escriure amb la boca (veient com podria ser viure sense braços) o jugar a jocs de taula per a cecs. Així van poder fer-se el càrrec, encara més, de les dificultats de les persones amb discapacitat per a la vida quotidiana.

A les 13 h es van acabar les activitats per poder anar cap al concert-vermut amb la Big Band de l’Antàrtida organitzat per la mateixa escola i els companys de l’Espai Gardenyes.

Volem agrair la col·laboració d’Ignasi Terraza, de l’Escola L’Antàrtida (tant de la seva banda de menuts com de la Big Band), de la Federació d’Entitats de Persones amb Discapacitat ecom i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. També volem donar les gràcies a totes aquelles persones que col·laborant en l’organització van permetre el seu bon funcionament. Només exceptuem el (o la) pispa de la pissarreta que ens havia prestat el Cafè Orlandai. Gràcies també a ells.

Caminada_banda

Caminada_pissarraCaminada_plaçaCaminada_escacs