Comerços responsables: criteris i mapatge

Print Friendly, PDF & Email

2014-12-13_comerços responsables

Avui, dia de Santa Llúcia, ens hem trobat al Cafè Orlandai per a fer la sessió i començar l’itinerari que havíem convocat per distingir comerços del barri que es caracteritzen per reparar aparells, per recollir productes específics i per vendre productes ecològics, de proximitat i de comerç just.

Durant la sessió hem conegut les propostes que ens ha exposat Marta Beltran de la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable. A Catalunya reciclem un 30% dels residus que es reciclen i cada habitant gasta una bossa de plàstic amb nanses cada dos dies. Estem condemnats a entendre’ns si no volem viure envoltats per residus, encara més. Suggereixen, òbviament de dur una bossa de tela a la bossa per defecte, sempre a punt per emprar-la; i comprar els envasos que es reciclen sense desvaloritzar-se, com ara el vidre. Han creat una guia de comerç sostenible de Sarrià, pel que fa al control en la generació de residus, que aviat estarà assequible en pdf.

També ha parlat Mireia Barba, del Col·lectiu Espigoladors, que lluita contra el malbaratament alimentari. El nom els ve dels qui espigolaven els camps per recollir el que quedava després de la collita. Així, aprofiten els recursos en bon estat per a ser consumits, però que per raons diverses, de vegades estètiques, no es posaran a la venda. Tenen un circuit acreditat que recull el material que havia de ser rebutjat i en donen sortida; d’una banda el donen al banc d’aliments i altres entitats del barri, o bé són duts a l’obrador de Canovelles per a ser tractat i fer bàsicament melmelades, confitures i salses. Els productes resultants són comercialitzats sota la marca “és im perfecte”. D’aquesta manera es combina l’aprofitament de recursos alimentaris que es perdrien, amb el suport de col·lectius en risc, que participen en les accions.

Després hem fet l’itinerari de comerços responsables del barri, en els que hem deixat etiquetes que acrediten la seva feina per la sostenibilitat. En acabar, hem visitat els horts de l’Espai Gardenyes i de can Monràs.

2014-12-13_Comerços_Sarrià_alimentació 2014-12-13_Comerços responsables_itinerari_projecte
2014-12-13_Comerços_Sarrià_alimentació